
Αποθήκευση και Συντήρηση βοτάνων
Αποθήκευση
Επιλέγουμε ένα καλά αεριζόμενο μέρος ( πχ την κουζίνα ή μια αποθήκη) και αφήνουμε ανοιχτά τις πόρτες και τα παράθυρα. Βάζουμε στην άκρη όσα βότανα θέλουμε να κρατήσουμε ολόκληρα, όπως μερικά κλαδιά από Θυμάρι ή μαντζουράνα. Κρατάμε ακόμα φύλλα δάφνης για την μαγειρική μας. Τα μικρά άνθη του χαμομηλιού τα αφήνουμε ολόκληρα. Αφαιρούμε τα φύλλα από τα άλλα βότανα με το χέρι,πετάμε τα κοτσάνια, και τα θρυμματίζουν ε με έναν πλαστή ή με μια συσκευή άλεσης. Ένα λεπτό διχτυωτό κόσκινο είναι χρήσιμο για τα βότανα, όπως ο άνηθος και το μάραθο. Τα αποξηραμένα βότανα επειδή μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από το φως, τη ζέστη και τον αέρα, τα προφυλάσσουμε αποθηκεύοντας τα αμέσως μετά το τρίψιμο. Τα αεροστεγή από σκούρο γυαλί δοχεία είναι ιδανικά γιατί μπορούμε να ελέγχουμε με μια μάτια την ποσότητα τους. Αν δεν διαθέτουμε τέτοια δοχεία τα φυλάμε σε σκοτεινό ντουλάπι και πάντα σε δροσερό μέρος. Τα πλαστικά σκεύη πρέπει να αποφεύγονται.
Συντήρηση
Η συντήρηση των φυτών μπορείς να γίνει με αρκετούς τρόπους, από τους οποίους οι απλούστεροι είναι η ξήρανση στον αέρα ή σε φούρνο. Ένας θερμός και ξηρός χώρος, όπως ένα καλά αερισμένος ντουλάπι, είναι ο ιδεώδης χώρος ξήρανσης. Χρησιμοποιούμε κοινό λευκό χαρτί για την ξήρανση βοτάνων και αποφεύγουμε την χρήση εφημερίδων. Τα ξεραμένα βότανα μπορούν να αποθηκευτούν για πολλούς μήνες σε βάζα ή γυάλες από σκουρόχρωμο γυαλί ή σε χαρτοσακούλες καφέ χρώματος.